Skip to main content

Architect
aan het woord

Een hofje met een rijke historie

 

Waar in de vorige eeuw de sobere kloosterkerk van de Paters Capucijnen stond, dat later de R.K. Laurentiuskerk werd met het St. Fidelisgebouw, is in de jaren ‘80 het Fidelishof gebouwd. Het Fidelishof bestaat uit sociale huurappartementen en inmiddels ook koopappartementen.

Enigszins verscholen achter de appartementen bouwde men gelijktijdig de Laurentiuskerk. Het kerkgebouw is door het Bisdom verkocht. Samen met de
gemeente is er een plan bedacht voor 8 woningen in een hofje op de plek van de kerk. Dit hofje heet het Laurentiushof.

Tussen het Fidelishof en het Vijgenboomhof komt het Laurentiushof. Acht woningen vormen samen een intieme binnenplaats die, via de plek waar vroeger de entree was van de kerk, te bereiken is voor voetgangers. Ook is er een entree vanaf de Zeeweg. Aan de buitenzijde van de woningen zijn privétuinen gesitueerd.

De woningen zijn verschillend in hoogte om een goede aansluiting te krijgen met de bestaande appartementen van het Fidelishof. Subtiele doorzichten tussen de volumen en vrije uitzichten hierin zijn heel belangrijk.

De begane grond vormt het stenen basement van het hofje. De patio’s van de woningen en de gevels naar het hofje worden gevormd door een prachtige rode steen waar de overgang naar de met verticale dakpannen beklede gevels op de verdiepingen wordt gevormd door een metselwerk detail dat ook in het oude St. Fidelisgebouw aanwezig was.

Op twee kopgevels bij de entree vanaf de Zeeweg, worden met een andere kleur dakpan, twee symbolen van de heilige martelaar Sint Laurentius aangebracht: de laurierkrans en het  rooster.

Hiermee krijgen de woningen een passende hechting in de omgeving en vormt het Laurentiushof de ontbrekende schakel in de ketting van verschillende hofjes in dit gebied.

René van der Maten
MB Architecten

Ontwikkeling

De Branding Holding B.V.
Ampèrestraat 23
1976 BG IJmuiden

T: 0255 51 09 43
E: info@debranding.nl

Realisatie

Stolk Bouwmaatschappij
Ampèrestraat 21
1976 BG IJmuiden

T: 0255 514 760
E: info@stolkbouw.nl

Verkoop en informatie

Van Waalwijk van Doorn Makelaars Taxateurs
Hagelingerweg 59
2071 CA Santpoort-Noord

T: 023-5394545
E: santpoort@wado.nl

×

Vrije inloop

Iedere zaterdag tussen 11.00 tot 13.00 uur is een inloop mogelijkheid en de woningen te bezichtigen.

Meer info